Ahogyan sose spórolj! - Avagy ne vedd kutyába a macskád!

Néhány napja majdnem tragikus baleset történt a családomban. - Gondoltam leírom, hogy bárki okulhasson belőle, és más ne kövesse el ugyanezt a hibát. - Ez most kicsit beelőzött a gesztenyéknek, de nem felejtettem el... ;)

2015-10-23 | lakmag | 1058


Íme a mai tanmese:

Ahogyan sose spórolj! - Avagy ne vedd kutyába a macskád!

Történt egy szép őszi napon, hogy "Marikához" és "Janikához" elment az állatorvos. Mint minden évben, eljött az oltás ideje, összegyűlt a család apraja nagyja, hogy lássa a drága Doktort munka közben, még a két cicus is végignézte mi történik az őszbe fordult udvaron. - Persze, csak tisztes távolból.

Doktorbácsi alaposan megvizsgálta "Pöttyös" kutyát, s az oltás mellett szállóvendég űzőt ajánlott, hogy ne viszkessen annyira a háta. - Szóval kaptak a gazdik az oltás és a féreghajtó mellé kaptak egy bolhairtó cseppet.

Doktorbácsi elrobogott hófehér autóján, kutyus meg lett szeretgetve az inzultus után, és mindenki nyugovóra tért.

Másnap reggel aztán elkezdődött a horror mese, Marika és Janika fogták a bolhák elleni spoton-t, és egy cseppet rásimogattak a Pöttyöskutya tarkójára, de mivel maradt még a csodaszerből, gondolták lekezelik a cicákat is. - Végül is majdnem kutyák ők is..., gerincesek, ragadozók, barátok. - Mi baj lehet?

Mégis, délután valami baj lett a kissebbik cicával, a járása imbolyogni kezdett, elvétette az ugrást, alig akart enni.

- Talán valamit megevett, ami mérgezett volt?! - Aggódott Mariska.

- Vagy az orvos hozott valami fertőzést! - Vitatkozott vele János.

Adtak a cicának tejet, és bevitték a műhelybe, amíg jobban lesz, de a cica egyre csak rosszabbul lett. - Már minden porcikája remegett. - Pedig még alig fél éves... az ételt csak bámulja, rángatózik  hol a füle, hol a lába... - "Vajon mi lehet ez? - Valami kölyök betegség?"

Vacsora idő: Jön a hívás, "cic-cic", de Cila csak nehezen érkezik, szinte minden idegszála feszül, néha furcsán lép, bizonytalan, néha megremeg. - Közben a kicsinek időnként "epilepszia szerű" görcsei vannak. - Elesik, kicsi teste tehetetlenül ráng, - nem tud felállni...

Előkerül végre a telefon, és hívják az állatorvost:
- Mi lehet ez Doktorúr?
Hosszas csend a vonal végén, szinte érezni lehetett, ahogy járnak az orvos fejében a fogaskerekek, - közben Mariska meséli tovább:
- ...reggel még semmi bajuk nem volt, Ők is megkapták a cseppet, reggeliztek,...
-Cseppet?! - Kapja fel  a fejét a túloldalon az orvos. - Milyen cseppet adtak nekik?
- Hát a bolhák ellen... - mondja Mariska.
-Már mindent értek. Sajnos, ezek a tünetek, a nem megfelelő bolhairtótól vannak. - Pedig rajta van nagy betűkkel a tubuson...
- És mit lehet tenni, drága Doktorúr ?!
- Fürdessék meg a macskákat jó alaposan samponnal, hátha nem szívódott fel az egész szer, aztán imádkozzanak, hogy túléljék. - A tünetek még eltarthatnak pár napig, de talán túlélik...
- És nem tehetünk semmi mást?
- Nem, semmit...
- Köszönöm Doktorúr!
- Minden jót Marika!
- Viszont hallásra.
- Viszont hallásra.


- ...lári-fári, még hogy rá van írva,... - morgolódott Marika, és szemüveggel az orrán keresni kezdte a hatalmas betűket az alig három centis tubuson... - Nagy nehezen megtalálta.

"KIZÁRÓLAG KUTYÁKNAK"

Marika és Jancsika sok sok aggodalommal és önváddal körítve, lefürdették a cicákat. - Csak remélni merték, hogy a  két egerész túléli figyelmetlenségüket. - Szerencsére, két nap múlva már jól voltak a kis drágák, így túlélték a balesetet, de ennek az is oka volt, hogy több téren is tudatlanok voltak az új fajta bolhairtás terén.

Nem csak azzal nem voltak tisztában, hogy a cicáknak nem szabad kutya bolhairtót adni, hanem hogy:

  • a csepp, nem szó szerint csepp, hanem a kutya súlyának megfelelő méretű, teljes spoton való a kutyára. - Így mindenki szó szerint egy-egy cseppet kapott.
  • a cseppet kézzel simogatta be a gazdasszony a nyakukba, a spoton erre kialakított vége helyett, így annak jó része nem maradt a cicákon. - Tehát, még a csepp sem volt egy teljes csepp. - Még jó, hogy Mariskának nem lett baja a szertől! - Hiszen a "hatalmas" feliratok között az is ott szerepel, hogy bőrre ne kerüljön, és használat után alaposan mosson kezet!

Rossz belegondolni, hogy ha ennyire minimális szertől, ilyen rosszul lettek a cicák, akkor vajon mi történik, ha valaki többet ad a kedvencének ?! - Ha kicsit több marad rajtuk, könnyen lehet belepusztultak volna ezekbe a kínokba. - Nagyon szenvedtek szegények...

Fontos tanulság:

  1. A macskának nem feltétlenül jó, ami a kutyának! - (Más dolgokban is igaz.)
  2. A bolhairtóval nem lehet ily módon spórolni, sőtt, életveszélyes...
  3. Olvassuk el a használati utasítást!
  4. Ha valami gondunk van, kérjünk segítséget... - a beismert hiba következményei talán még orvosolhatók...
  5. "Az okos ember más kárán tanul." :)
Címkék: kutya macska bolha bolhairtó állatorvos kedvenc család spórolás tanulság
Vissza a többi bejegyzéshez
83.851    9    1

Sokan küzdenek egyre szűkülő pénztárcájukkal, gyakran már az is jó kérdés, vajon mit tegyünk az asztalra, vagy mivel tudnánk megoldani életünk ügyes bajos dolgait. - Ezek megoldására szeretnék ötleteket adni a bloggal. - Nekem is sokszor jól jöttek mások ötletei,... - hátha más is így lesz vele. :)