A havanna macska

Származási ország: Egyesült Királyság Szőr: Rövid szőrű

2016-03-01 | Szilágyi Anita | 1442


Történet: Már a XIX. század elején leírtak Angliában gesztenyebarna nőstény macskát, akit Granny Grump-nak hívtak, majd jóval később, 1880 körül nagy sikerrel mutattak be hasonló színű példányokat kiállításon is. Miután ezek a macskák fél évszázadra feledésbe merültek, 1950-ben von Ulmann bárónő keresztezett csokoládébarna sziámikat fekete európai rövidszőrűekkel, ugyanis szeretett volna létrehozni egy egyöntetű csokoládébarna, keleti-típusú macskát. Sikereit elirigyelve más tenyésztők is követték példáját.

1971 óta a havanna macska nevet használják, talán a szivarhoz vagy egy nyúlfajta szőrszínéhez való hasonlatossága miatt, de főleg azért, mert néhány szervezet elfogadta a lila színt is. Már 1960 óta rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, de Európában még mindig nagyon ritka. Nemrégiben egy barna havanna és egy szervál (nagy, hosszú lábú afrikai vadmacska pettyes bundával) keresztezéséből kialakult egy újfajta, amelyet szavannának neveztek el. Ezek nagy, karcsú macskák, pettyes bundával, amelyek kedvességükről híresek.

Természet: A havanna macska élénk, játékos és aktív macska, de nem agresszív. Idegenekkel szemben tartózkodó, szereti a nyugalmat és a kényelmet. Nyugodt, kedves macska, gazdáját imádja. A sziáminál kevésbé beszédes és hangja is lágyabb. Hetente egyszer elég ápolni a szőrét.

Forrás: http://www.royalcanin.hu
Címkék: házikedvenc
Vissza a többi bejegyzéshez
10.604    1

Érdekességek macskákról mindenkinek

Népszerű címkék

házikedvenc