Hogyan/miért indíts blogot és hogyan blogolj?

Foglalkoztat egy téma és felvetéseid lennének? Szeretsz vitázni, de nem tudsz szélesebb körben? Szeretsz mesélni? Van egy vagy több történet, amiket megosztanál másokkal? ...vagy egyszerűen csak írnál? ...bármelyiket érzed magadénak, indíts blogot és oszd meg a világgal!

2015-01-05 | Gál Norbert | 6030


Biztosan van egy jó ötleted? Esetleg több jó ötleted?

Van egy terület, amivel kapcsolatban napokig tudnál beszélni/írni?

Saját cuccokat készítesz?

Foglalkoztat egy téma és felvetéseid lennének?

Szeretsz vitázni, de nem tudsz szélesebb körben?

Szeretsz mesélni?

Van egy vagy több történet, amiket megosztanál másokkal?

...vagy egyszerűen csak írnál?

 

...bármelyiket érzed magadénak, indíts blogot és oszd meg a világgal!

 

Lépések

1. Természetesen először el kell döntened, miről írsz majd, mi lesz a fő témád, ami köré a posztjaid csoportosulnak! Ám mivel ezt az írást olvasod, akkor valószínűleg ez már eldöntött, tehát ezt a pontot kipipálhatod.

Ha viszont még nem választottad ki a témát, célszerű kerülnöd az olyan témát, amiről sok blog indult már. Ne akarj hírportál sem lenni blogoddal. Ezek helyett inkább válassz egy szűk területet, amelyről kevesen írnak, vagy esetleg még senki sem fedezte fel. Persze továbbra is érvényes, hogy Téged kifejezetten érdekeljen a téma, hiszen csak akkor tudsz róla érdekesen és hitelesen írni. Például NE kirándulóhelyekről írj, hanem a TE kedvenceidről, vagy az "X völgy eddig fel nem fedezett helyei"-ről. Ha jazzről írnál, akkor ne "Jazz zenészek" címmel írj, hanem "A jazz eddig fel nem fedett titkai"-ról. Ha titokról, lehetetlenről, ismeretlenről írsz, sokkal többen olvassák majd.

Másik megoldás, hogy teljesen új megközelítésből tárgyalod a témát, azaz csavarsz egyet rajta. Például sokan írnak a kedvenc kajáikról... Te írhatnál arról, miket NEM ennél meg akkor sem, ha fizetnének érte. Hidd el, többeket fog érdekelni. Írhatsz szuperautókról is, ez is érdekes téma, de a "Milyen értékes lehet egy roncs?" elképzelhető, hogy több olvasót vonz majd.

2. Milyen rendszerességgel szeretnél írni? Ezt jó az elején eldöntened, mert később azért tartanod kell ehhez magad. Ha az elején naponta írsz, akkor később is ugyanígy kell tenned, mert a visszatérő látogatók leszoknak rólad. Ha viszont mindig megkapják, amit várnak, akkor egyre több rendszeres olvasód lesz és elindulsz a hírnév útján, de - témától függően -  úgy is mondhatjuk, hogy szakértői státuszod lesz.

3. Írd meg előre néhány posztodat és mindig legyen a fiókban (jegyzetpapíron, szövegszerkesztőben) előre megírva néhány bejegyzésed, ne akkor kelljen gondolkodnod új poszton, amikor már tegnap meg kellett volna jelennie. Gyűjts anyagot mindig előre.

4. Indítsd el a saját blogodat, például a GripGift-en. Pár perc az egész. A Tevékenységem menüben kattints a Projektjeim pontra, indíts új projektet és válaszd a Blog típust, majd állítsd be a néhány paramétert. Küldd el a projektet és már készen is állsz az első bejegyzésre.

5. Posztold ki a blogindító bejegyzést, ami ütős legyen, a veleje a mondanivalódnak és csigázza fel eléggé az érdeklődőket, hogy visszatérjenek. Érezzék azt, hogy "Ez az! Erről akartam már olvasni mióta!"

6. A következő 1-2 bejegyzést is még aznap posztolhatod, de vigyázz a rendszerességre. Az elején semmi baj, hogy gyakrabban jelentetsz meg posztot, hiszen akkor indulsz, de az ötödik poszt táján már be kell állnod az említett rendszerességre. Nálunk a GripGift-en akár előre el is készítheted a bejegyzéseket és inaktívként állítod be, majd amikor aktuális, már csak aktiválnod kell. Nagyon egyszerű!

 

Ötletek és tippek

1. Figyelj más blogokat, mások hogyan írnak. Nem szégyen, és nem lopás, ha a stílusodhoz illő írásmódot elsajátítasz, fordulatokat ellesel népszerű bloggerektől. Természetesen más írását ne ollózd be, hacsak nem abszolút illik az írásodhoz, de ebben az esetben tedd idézőjelbe és írd ki, kitől származik az idézeted. Előfordulhat, hogy engedélyt is kell kérned ehhez.

2. Lehetőleg mindig csatolj képet vagy videót a bejegyzésedhez. A kép/videó lehetőleg legyen saját készítésű. Fizetős oldalról ne linkelj képet, hacsak nem tényleg előfizettél rá. Mindig figyelj a kép forrására, ha külső képet csatolsz. Itt is érvényes, amit az előző pontban, az idézésnél írtunk. Ezeken az oldalakon találsz teljesen ingyenes képeket, amikért nem fog elővenni senki Téged (persze azért hivatkozz az oldalra, mint forrásra): www.orszagalbum.hu , www.pixabay.com

3. Beszélj a blogodról! Facebook-on, Twitteren, emailben újságold el ismerőseidnek, hogy blogot írsz. Így egyrészt lesznek azonnali olvasóid, másrészt ők is továbbadják a hírt. Ráadásul hasznos tanácsokkal láthatnak el.

4. Más blogokban írj hozzászólásokat. Egy idő után hivatkozhatsz saját blogodra is, persze ha a blog előírásai ezt megengedik.

5. Az előző ponthoz kapcsolódóan valószínűleg akkor írsz nagyon jó témáról, ha megosztod a közönséget. A megosztást azonban nem fogod azonnal tapasztalni, csak ha már minimum több száz olvasód van. Azonban letesztelheted ismerősi körben. Ha a szoros családban azt mondják, hogy erről ne írj, a barátaid viszont el vannak ragadtatva, akkor valószínűleg jó úton jársz.

6. Reagálj a hozzászólásokra. MINDEN HOZZÁSZÓLÁSRA. Főleg az elején. Már csak azért is, mert a hozzászólások újabb posztok ötletét ültethetik el fejedben.

7. Légy kedves, segítőkész, türelmes és tisztelettudó a válaszaidban. Mindig a megoldásra törekedj, ne az ellenvetésre. Az egészséges vita az jó és előre visz, de az egymás becsmérlése nem.

 

Milyen blog felületet válassz?

Számos, korábban már elérhető blogolós oldalak (blog.hu, postr.hu, stb.) többsége mind-mind oda nem illő, izgő-mozgó, animált, videós, felugró ablakos reklámokkal "zavarják" meg a blogodat, a közlendőd így sokszor megtörik és a fókusz máshová irányul, esetleg teljesen el is kattintanak a blogodról, mielőtt olvasták volna, amit írtál. Ugyanebből kifolyólag a blogod rendkívül lassan jelenik meg a számos reklám, felugró ablak és más "akadék" miatt.

Ezek az oldalak sajnos nem fogják olyan mértékben népszerűsíteni sem a blogodat, mint szeretnéd, nem leszel más, mint újabb "reklámfelület". Végül, nem utolsósorban elképzelhető, hogy blogod szinte elveszik a számtalan más blog között.

Ezért találtuk ki a GripGift-en a blog indítási lehetőséget.

Persze minimális reklámot mi is tervezünk (hiszen mi is pénzből élünk), de közel sem annyit és nem is az oldaltól elütő formában, mint mások. Nálunk biztos, hogy később sem lesznek a betöltés alatt az oldalt "átrendező", animált, videós, vagy felugró ablakokban megjelenő reklámok. Nem szeretnénk továbbá megtörni írásodat, ezért az oldalsávban és írásod végén, esetleg elején lehet hirdetés. A hirdetés a blogodhoz (és általában a GripGift-hez) illeszkedő lesz, mint stílusban, mind témában. Ráadásul a nálunk lévő hirdetések legtöbbje az oldalon belülre visz és külön böngészőoldalon nyílik meg, hogy az elkattintó olvasód könnyen visszatérhessen Hozzád.

Az a tervünk, hogy egy rendkívül értékes és kreatív alternatívát nyújtsunk a blogolni kívánók számára, egy olyan helyet, ahol különleges bánásmódban részesülnek, kiemelt helyet kapnak és gyors blog megjelenítésre számíthatnak.

Természetesen blogod hozzájárul ahhoz, hogy a GripGift is több lehessen, többet adhasson! Előre is köszönjük, ha nálunk indítod majd blogodat!

 

...és mivel a GripGift erről szól, természetesen ha sikeresen blogolsz, jutalomban részesülsz, akár rendszeresen. A kapott zöldhasúakkal esélyeidet növelheted, vagy akár lecsaphatsz azonnali és valós ajándékokra.

 

A többit bízd ránk: mi népszerűsítjük a blogodat (az oldalon és a Facebook oldalunkon is), látogatókat/olvasókat viszünk Neked, de persze Te is tedd ugyanezt, hiszen a Te érdeked is.

 

Kedvet kaptál?

Itt csatlakozhatsz, ha még nem regisztráltál (Facebook-kal is beléphetsz). Belépés után pedig a Tevékenységem menüben a Projektjeim/Blogjaim menüpontban tudsz indítani új blogot, vagy írni cikket, történetet.

Ha bármi kérdésed van, minket közvetlenül is megkereshetsz, belső üzenetben, emailben, Facebook-on, sőt, telefonon is!

Jó blogolást kívánunk! :-)
Címkék: blog zöldhasú blogger sztori történet cikk
Vissza a többi bejegyzéshez
130.896    1055    56    6

Üdvözlünk a GripGift hivatalos blogján! Itt mindent közzéteszünk, ami a fejlesztésekkel és újításokkal kapcsolatos, plusz egyéb híreket és érdekességeket is tervezünk megosztani veletek!

Kövess a Facebook-on is!